Owoc kiwi – właściwości i zastosowanie

Kiwi to owoc, który jest coraz częściej obecny w naszej diecie. Pochodzi on z Chin, ale dziś uprawiany jest na całym świecie. Jest bogaty w witaminy i minerały oraz posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Właściwości kiwi

Jedną z najważniejszych zalet tego egzotycznego owocu jest jego wysoka zawartość witaminy C. W jednym dużym kiwi znajduje się aż 120% dziennej wartości tej witaminy dla dorosłej osoby! Witamina C odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przyspiesza gojenie się ran.

Ponadto, kiwi zawiera także duże ilości potasu, magnezu czy kwasów omega-3 i omega-6. Dzięki temu wpływa pozytywnie na pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi.

Należy również wspomnieć o antyoksydantach obecnych w tym owocu – luteinie i zeaksantynie. Chronią one komórki przed działaniem wolnych rodników, co może zapobiec rozwojowi wielu chorób przewlekłych takich jak nowotwory czy choroby sercowo-naczyniowe.

Zastosowanie kiwi

Kiwi jest bardzo uniwersalnym owocem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej spożywamy go w postaci surowej – po prostu obierając i krojąc na plasterki lub dodając do sałatek owocowych.

Jednak warto pamiętać, że kiwi świetnie sprawdza się także jako składnik różnego rodzaju koktajli czy smoothie. Można również zblendować je razem z jogurtem naturalnym i miodem tworząc pyszny sos do deserów lub dip do warzyw.

Niektórzy decydują się nawet na przygotowanie dżemu z kiwi! Wystarczy zmiksować owoce ze szklanką cukru oraz sokiem z cytryny i gotować przez około 20 minut aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany dżem będzie idealną alternatywą dla tradycyjnych słodkich przetworów dostępnych w sklepach.

Podsumowanie

Owoce kiwi to nie tylko smaczne danie, ale także źródło wielu cennych substancji odżywczych. Dzięki swoim właściwościom wpływa korzystnie na nasze zdrowie oraz może być wykorzystywane w różnorodnej kuchni. Dodawanie tego egzotycznego owocu do codziennych posiłków może znacząco poprawić stan naszego organizmu!