–>

Zespół jelita drażliwego – dieta

Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome, IBS) często doświadczają bólu brzucha, wzdęć i nieregularności wypróżnień. Chociaż nie ma jednej konkretnej przyczyny tej choroby, to wiele osób zgłasza poprawę swojego stanu po zmianie diety.

Jak wpływa dieta na objawy zespołu jelita drażliwego?

Istnieje kilka czynników żywieniowych, które mogą mieć wpływ na nasilenie objawów IBS:

  • Niezrównoważona dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukry proste może powodować problemy trawienne oraz pogorszenie funkcjonowania układu pokarmowego.
  • Spożywanie dużych ilości kofeiny lub alkoholu może podrażniać śluzówkę żołądka i jelit.
  • Pewne produkty spożywcze zawierają substancje chemiczne zwane aminami biogennymi, które mogą stymulować nerwy odpowiedzialne za skurcze mięśniowe w jelicie grubym.

Dzięki dostosowaniu diety można złagodzić uciążliwe objawy IBS oraz zapobiec ich nawrotom. Warto pamiętać, że każda osoba może reagować inaczej na różne produkty spożywcze i nie ma jednej uniwersalnej diety dla wszystkich chorych.

Co jeść, a czego unikać?

Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się spożywanie niskotłuszczowych posiłków bogatych w białko oraz warzywa i owoce. Niektóre badania sugerują również korzystny wpływ probiotyków (dobrych bakterii) na objawy IBS.

  • Zdrowe źródła białka: ryby, drób bez skóry, jaja lub rośliny strączkowe
  • Niskotłuszczowe mleko i jego przetwory – warto wybierać te zawierające probiotyki
  • Bogate w włókno pokarmy takie jak pełnoziarniste pieczywo czy kasza jaglana mogą pomagać regulować pracę jelit
  • Jedzenie regularnych posiłków co kilka godzin może zmniejszyć nasilenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych u osób cierpiących na IBS

Ponadto należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować pewne grupy produktów:

    <
  • Tłuste potrawy zwierzęce np. smażone mięso czy fast foody powodują wzrost produkcji kwasów żołądkowych, co może prowadzić do bólu brzucha i wzdęć
  • Produkty bogate w cukry proste np. słodycze czy napoje gazowane mogą powodować fermentację jelitową oraz nadmierne gazy
  • Niektóre warzywa takie jak kapusta, brokuły czy cebula zawierają związki siarkowe, które u niektórych osób mogą wywołać objawy IBS.

Inne sposoby na złagodzenie objawów IBS

Ponieważ każda osoba reaguje inaczej na różne produkty spożywcze, warto prowadzić dziennik żywieniowy i zapisywać posiłki oraz ewentualnie występujące po nich objawy. Dzięki temu łatwiej będzie ustalić indywidualną dietę eliminacyjną.

Dobrą praktyką jest również jedzenie wolno – małymi porcjami i dokładne przeżuwanie pokarmów. Unikanie stresujących sytuacji oraz regularna aktywność fizyczna także może pomagać zmniejszyć nasilenie objawów IBS.

Podsumowanie

Zespół jelita drażliwego to choroba trudna do leczenia ze względu na jej wieloczynnikowość. Jednak odpowiednio dostosowana dieta może znacznie poprawić jakość życia chorych i zmniejszyć uciążliwe objawy. Warto pamiętać, że każda osoba może reagować inaczej na różne produkty spożywcze i nie ma jednej uniwersalnej diety dla wszystkich chorych. Dlatego ważne jest prowadzenie dziennika żywieniowego oraz konsultacja z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia indywidualnego planu żywieniowego.

W przypadku wystąpienia silnych bólów brzucha, krwi w stolcu czy utraty masy ciała należy skonsultować się z lekarzem specjalistą gastroenterologiem.