Dieta niskowęglowodanowa – efekty

Jedną z najpopularniejszych diet, która w ostatnich latach zdobyła ogromną popularność jest dieta niskowęglowodanowa. Polega ona na ograniczeniu spożycia produktów bogatych w węglowodany i skupieniu się na jedzeniu białka oraz tłuszczu. W dzisiejszym artykule dowiesz się o jej głównych założeniach oraz jakie efekty może przynieść dla Twojego organizmu.

Czym dokładnie jest dieta niskowęglowodanowa?

Dieta niskowęglowodanowa polega na zmniejszeniu ilości spożywanych produktów zawierających duże ilości cukrów prostych i skrobi, takich jak chleb, makarony czy słodycze. Zamiast tego należy skupić się na jedzeniu warzyw, owoców, mięsa i ryb oraz zdrowych źródeł tłuszczu (np. awokado czy orzechy). Dieta ta opiera się również na unikaniu gotowych posiłków i wyrobów przetworzonych ze względu na ich wysoką zawartość dodatkowego cukru.

Najważniejszą zasadą diety niskowęglowodanowej jest utrzymanie odpowiedniej proporcji makroskładników: około 20-30% białka, 40-50% tłuszczu i tylko około 20-30% węglowodanów. Dzięki temu organizm zaczyna spalać zgromadzone zapasy tłuszczu jako główne źródło energii, co przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów.

Jakie efekty może przynieść dieta niskowęglowodanowa?

Przede wszystkim, jednym z najważniejszych efektów diety niskowęglowodanowej jest szybka utrata masy ciała. Ograniczenie spożywania węglowodanów powoduje zmniejszenie ilości glikogenu (czyli formy glukozy) przechowywanego w mięśniach i wątrobie oraz wywołuje stan ketozy – proces produkcji ketonów przez nasz organizm jako alternatywnego źródła energii dla mózgu.

Ponadto, dieta ta może również pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu II lub insulinoopornością. Poprzez ograniczenie spożycia produktów bogatych w cukry prost